Vi får in mycket mejl från er läsare varje vecka och en del verkar vilja veta mer om just fordonsbelysning som för vissa av er uppfattas som ett väldigt diffust område med en rad tekniska termer som är svåra att förstå. Vi har tidigare skrivit om led tekniken med då har det handlat om generell belysning och inte fordonrelaterad belysning. Grundprincipen är densamma men det finns en hel del skillnader som är viktiga att upplysa om. Framförallt komponenter som optik och linser som påverkar ljusbilden är båda kritiska komponenter som har en direkt avgörande betydelse för hur bra en fordonslampa presterar.

Extraljus handlar om mer än bara lumen

När vi tidigare pratat om led belysning så har fokus legat på framförallt ljusstyrkan som mäts i lumen. För fordonslampor och extraljus så är det mer vanligt att man istället fokuserar på hur många lux som en lampa klarar att avge på exempelvis 300 till 500 meter. Många extraljus har en tendens att sprida mycket ljus åt alla möjliga håll vilket gör att ljuset inte används på ett effektivt sätt. Därför är det viktigt att ett led extraljus har en bra optik för att styra ljuset på ett specifikt sätt så att ljuset framför bilen lyser upp vägen framför bilen och inte trädtopparna. För bilförare som inte vill ha extraljus av olika anledningar så finns det andra alternativ att välja bland. Ljusramper är avlånga extraljus lampor som är bestyckade med en större mängd led dioder som sitter monterade horizontellt. En led ljusramp är betydligt mer stilren och enkel att montera på bilen och har därför blivit omåttligt populär bland förare som är i behov av extra belysning efter att mörkret har fallit.

Bra källa om LED dioder

För dig som vill bege sig djupare i led diodernas värld så vill jag rekommendera ”LED Lighting Technology and Perception”.  En kort beskrivning om boken följande nedan:

”För att främja design, tillämpning och utvärdering av visuellt och elektriskt effektiva LED-ljuskällor och armaturer för allmän inomhusbelysning samt utomhus- och fordonsbelysning kombinerar denna bok kunskapen om LED-belysningsteknik med mänskliga perceptuella aspekter för belysningsforskare och ingenjörer. Efter en introduktion till det mänskliga visuella systemet och nuvarande radiometri, fotometri och färgvetenskap beskrivs grunderna för LED-chip och fosforteknik följt av specifika problem med LED-radiometri och optisk, termisk och elektrisk modellering av LED. Detta kompletteras av relevanta praktiska problem med pulserande lysdioder, fjärrfosforlampor och åldrandet av LED-ljuskällor”

Till skillnad från mestadels av material på denna webbsida så är denna bok inte gratis. Klicka här för mer information.