Jag är ju något av en bokmal som ni säkert förstår. Jag tycker inte bara om att läsa utan även att lära mig och upptäcka nya saker. En av de ämnen jag nu fastnat för (i och med ett kommande köp inom samma kategori) är fordonsbelysning. Eller kanske framförallt hur den nya LED-tekniken utvecklats i rasande fart och på så kort tid effektiviseras. Tidigare har jag rekommendera boken ”LED Lighting Technology and Perception” men nu inser jag att det finns så mycket mer att läsa och lära.

Jag läste på om allt från bilens originallampor vs. H7 och övriga ljuskällor. Det jag nu har förstått, och som jag inte hade en aning om innan, är att det finns flera sätt att mäta upp en lampas effekt. Dock verkar det individuellt från tillverkare till tillverkare vilken av dessa metoder man använder. De officiella siffrorna blandas därför i ett virrvarr av lumen, lux och watt. En bra webbsida jag vill rekommendera är Ledkonverting.se som har mycket information om konverteringslampor och fordonssocklar.

Utöver det verkar en stor vikt läggas vid en lampas TIR-optik. TIR står för Total Internal Reflection och ska säkerhetsställa att ljuset inte reflekteras ut i exempelvis vägrenen. Ljuset ska alltså vara med fokuserat och detta ska i sin tur säkerhetställa effekten av själva lampan. En av de nyare fordonslamporna som heter Seeker tillämpar denna teknik vilket enligt experter ska göra stor skillnad i slutändan. Någonting annat som det skrevs mycket om i mina faktaböcker var ljusbilden. Att det finns olika ljusbilder som kastar ljuset olika långt eller brett och att en kombination av dessa oftast är att föredra.

LED-lampor är helt enkelt väldigt mycket mer än bara dioderna. Det är en hel vetenskap som börjar i ett litet chip och slutar med ett ljus som sprider sig likt solsken över en mörklagd väg.